Βρισκόμαστε στα τέλη της δεκαετίας του 1930. Ο Χίτλερ έχει καταλάβει την εξουσία στη Γερμανία καθώς και ο Μουσολίνι στην Ιταλία. Και οι δυο τους έχουν επιβάλει στους λαούς τους φασιστικά, δικτατορικά καθεστώτα.
Ο Φασισμός…
…απειλεί την ειρήνη. Τα σύννεφα του πολέμου σκεπάζουν τον ουρανό της Ευρώπης. Ο Χίτλερ εξοπλίζεται πυρετωδώς και δημιουργεί μια φοβερή πολεμική μηχανή.Ο Β΄Παγκόσμιος πόλεμος, με τον ισχυρό Γερμανικό στρατό , ξεκίνησε το Σεπτέμβριο του 1939 με την εισβολή στη Πολωνία.
Ο αιματηρότερος πόλεμος που γνώρισε η ανθρωπότητα. Οι λαοί παρακολουθούν με κομμένη την ανάσα! Ο γερμανικός στρατός προελαύνει. Η μία μετά την άλλη οι χώρες της Ευρώπης πέφτουν στα χέρια του Χίτλερ.
Δείτε όλα τα γεγονότα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου στο διαδραστικό χάρτη εδώ.
15 Αυγούστου 1940: Ο τορπιλισμός της “Έλλης”
Πλήθη προσκυνητές κατακλύζουν την Τήνο για τη γιορτή της Παναγίας. Στον όρμο του νησιού, για να απονείμει τις καθιερωμένες τιμές, έχει φτάσει από τα ξημερώματα η “ΈΛΛΗ”. 8.30η η ώρα, όταν κρότος τρομαχτικός συγκλονίζει το πλοίο και το νησί. Μαύροι καπνοί σηκώνονται αμέσως, τριγυρίζουν την “ΈΛΛΗ”.Ποιος έκαμε το έγκλημα ;Η έρευνα που θα γίνει στο βυθό αμέσως την επόμενη ημέρα, θα φέρει στο φως το τσακισμένο επισκεπτήριο του δολοφόνου: Κομμάτια από τις τορπίλλες, με πάνω αριθμό μητρώου και στοιχεία ιταλικά.28 Οκτωβρίου 1940
Περίπου στις 3 τα ξημερώματα της 28 Οκτωβρίου του 1940 η τότε Ιταλική
Κυβέρνηση απέστειλε στην Ελλάδα τελεσίγραφο, δια του Ιταλού Πρέσβη στην
Αθήνα Εμανουέλε Γκράτσι, ο οποίος και το επέδωσε ιδιόχειρα στον Ιωάννη
Μεταξά, στην οικία του δεύτερου, στην Κηφισιά, με το οποίο και απαιτούσε
την ελεύθερη διέλευση του Ιταλικού στρατού από την Ελληνοαλβανική
μεθόριο προκειμένου στη συνέχεια να καταλάβει κάποια στρατηγικά σημεία
του Βασιλείου της Ελλάδος, (λιμένες, αεροδρόμια κλπ.), για ανάγκες
ανεφοδιασμού και άλλων διευκολύνσεών του, στη μετέπειτα προώθησή του
στην Αφρική.
O ίδιος ο Γκράτσι στα απομνημονεύματά του, που εξέδωσε το 1945, περιγράφει τη σκηνή:
«Έχω εντολή κ. πρωθυπουργέ να σας κάνω μία ανακοίνωση και του έδωσα το έγγραφο. Παρακολούθησα την συγκίνηση εις τα χέρια και εις τα μάτια του. Με σταθερή φωνή και βλέποντάς με κατάματα ο Μεταξάς μου είπε: αυτό σημαίνει πόλεμο. Του απήντησα ότι αυτό θα μπορούσε να αποφευχθεί. Μου απήντησε ΟΧΙ. Του πρόσθεσα ότι αν ο στρατηγός Παπάγος..., ο Μεταξάς με διέκοψε και μου είπε: ΟΧΙ! Έφυγα υποκλινόμενος με τον βαθύτερο σεβασμό, προ του γέροντος αυτού, που προτίμησε την θυσία αντί της υποδουλώσεως».
Ο Μεταξάς εκείνη τη στιγμή είχε εκφράσει το ελληνικό λαϊκό συναίσθημα, την άρνηση της υποταγής, και αυτή η άρνηση πέρασε στον τότε ελληνικό δημοσιογραφικό τύπο με την λέξη «ΟΧΙ». Σημειώνεται πως αυτούσια η λέξη «ΟΧΙ» παρουσιάσθηκε για πρώτη φορά ως τίτλος στο κύριο άρθρο της εφημερίδας «Ελληνικό Μέλλον» του Ν. Π. Ευστρατίου στις 30 Οκτωβρίου του 1940.
Δύο ώρες μετά την παραπάνω επίδοση, ξεκίνησε ο Ελληνοϊταλικός Πόλεμος με εισβολή των ιταλικών στρατευμάτων στην Ήπειρο, οπότε η Ελλάδα αμυνόμενη ενεπλάκη στον πόλεμο.
Εικόνες πολέμου από το ηρωικό ΟΧΙ
Η Πορεία προς το Μέτωπο (Οδυσσέα Ελύτη)
Γελιογραφίες της εποχής
περισσότερες γελιογραφίες εδώ
http://news247.gr/eidiseis/afieromata/hxhtiko-ntokoymento-to-italiko-telesigrafo-poy-paradothhke-sta-xeria-toy-metaksa-kai-to-istoriko-oxi.3108366.html
http://www.mathima.gr/ekpaideytiko-yliko/school-celebrations/item/geliografies-kai-protoselida-tou-1940
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου